Ohjeet

RUOKA







Tuorepuuro:

1,5 dl kaurahiutaleita tai muita hiutaleita
1 dl luonnonjogurttia tai soijajogurttia
1,5 dl nestettä (maitoa, kookosmaitoa, kasvimaitoa, mehua tai kahvia)
1 rkl chia- tai pellavansiemeniä
1 tl  kanelia tai  vaniljaa tai kardemummaa tai inkivääriä
ripaus suolaa

Lisäksi makua antamaan:

1 tl siirappia tai hunajaa
1 dl marjoja, hedelmiä
pähkinävoita tai pähkinärouhetta
kaakaojauhetta/kaakaonibsejä

Varaa tuorepuurolle  n 4 dl vetoinen kannellinen purkki tai astia. Sekoita kaurahiutaleet, jogurtti, neste, chiasiemenet ja mausteet keskenään sekaisin. Lisää mieleisiä makuaineita joukkoon. Anna tuorepuuron tekeytyä ennen syömistä kylmässä vähintään parin tunnin ajan tai yön yli.











SUOLAISET MUFFINIT 

Taikina:

2 kananmunaa
130g maustamatonta tuorejuustoa tai maustettua tuorejuustoa
ripaus suolaa
3 dl vehnäjauhoja tai mantelijauhoja tai muita jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl mozzarella juustoraastetta 

PÄÄLLE:

noin 60 -100g tuoretta pinaattia 
8-10 miniluumutomaattia
persiljaa

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta (kiertoilmauuni) tai 200 astetta (tavallinen uuni).
Riko kananmunat kulhoon ja lisää tuorejuusto. Sekoita hyvin. Lisää ripaus suolaa.
Mittaa jauhot ja sekoita niiden joukkoon 1 tl leivinjauhetta sekä saman verran ruokasoodaa. Sekoita jauhot taikinaan.
Lisää lopuksi 2 dl mozzarella juustoraastetta ja sekoita.

Laita reilu litra vettä kiehumaan ja lisää pinaatit, kun vesi kiehuu. Ryöppää nopeasti ja kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista pinaatin lehdet nyrkissä ihan kuivaksi palloksi ja leikkaa sitten veitsellä se pieneksi. Leikkaa miniluumutomaatit kahteen tai kolmeen osaa.
Laita ruokalusikallinen taikinaa jokaiseen muffini koloon, tee pikkulusikalla pieni syvennys täytettä varten.
Laita nokare pinaattia (noin 1 tl) sekä muutama tomaatin siivu syvennykseen ja lopuksi vielä mozzarella juustoraastetta päälle.
Paista noin 10 minuuttia.









Bataattikeitto:

1 bataatti tai 2 pientä
1 sipuli
2 porkkanaa
2 perunaa
öljyä
pätkä inkivääriä
puolikas chili
kasvisfondia + vettä
1 prk kookoskermaa
suolaa ja pippuria

Pese, kuori ja paloittele bataatti, porkkanat ja perunat, kuori ja lohko sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa hetken aikaa, lisää joukkoon siemenistä putsattu chilin puolikas ja kuorittu, paloiteltu inkivääri.
Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät, lorauta sekaan noin ruokalusikallinen kasvisfondia.
Kiehauta, ja keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kookoskerma, suola ja pippuri, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.












Raparperi- /omena- / marjapiirakka:

Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
250 g voita sulatettuna

Pohjataikina

2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Rahkatäyte

1 l (noin 500 g) raparperipaloja tai omenaa tai marjoja
2 tlk (á 200 g) rahkaa 
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Pinnalle
1/3 muruseoksesta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Huuhtele raparperinvarret ja pilko ne noin sentin viipaleiksi tai pilko omenat (tai käytä omenasosetta) tai marjoja.
Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi seos  murumaiseksi. Siirrä seoksesta kolmasosa toiseen kulhoon.
Riko munan rakenne ja sekoita se piimän joukkoon. Lisää piimä-kananmuna-seos muruseoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi puuhaarukalla.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle raparperinpalat tai omenat tai marjat.
Riko täytteen kananmunien rakenne haarukalla ja lisää joukkoon rahka, sokeri ja vanljasokeri. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.
Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Jos pohja jää kosteaksi, siirrä piirakka ritilälle, käännä uuni alalämmölle ja pidä piirakkaa vielä hetki uunissa.
Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista.













 Feta-pinaattipiirakka:

100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g voita
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
150 g pinaattia
2 munaa
2 dl kerma-maitoa
n. 2 valkosipulinkynttä
150-200 g fetaa

Päälle:
kirsikkatomaatteja
juustoa

1. Sekoita tuorejuusto, pehmeä voi ja keskenään jo sekoitettu jauhoseos. Levitä vuokaan ja pistele haarukalla pohjaan reikiä.
2. Levitä pohjan päälle fetapalat.
3. Sekoita keskenään pinaatti, munat, kerma-maito, puristetut valkosipulit ja mausteet.
4. Kaada seos pohjalle, ja laita päälle viipaloituja kirsikkatomaatteja ja juustoa. Paista uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia











NACHOVUOKA

200 g
maissilastuja


Jauhelihatäyte:
400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 rkl tacomausteseosta
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Juustokastike:
1 pkt cheddarjuustoviipaleita
1 prk creme faisea
mustapippuria

Lämmitä ranskankerma kattilassa ja sulata juustoviipaleet siihen sekä mausta mustapippurilla.

Salsa:
3 tomaattia (tai  1prk murskaa)
1 paprika
0,5 punasipulia
1-2 valkosipulia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa,pippuria,ripaus sokeria
tippa tai kaksi tabaskoa

Pilko tomaatit, paprika ja sipulit.Kuullota ne tilkassa öljyä.Lisää murska tai vettä, mausta ja kiehauta hetki.

Asettele uunipellille kerroksittain maissilastuja, jauhelihaseosta, salsakastiketta ja juustokastiketta. Ripottele pinnalla juustoraastetta.Kuumenna seosta 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia.Tarjoile heti lämpimänä.













Voitaikina leivonnaiset:

1 pkt voitaikinaa

1 muna

1 dl mantelirouhetta

1 dl raesokeria

1 tlk säilykepersikoita ja säilykepäärynöitä

1 rasia punaisia säilyke kirsikoita

Teko-ohje:


Leikkaa hieman sulaneet taikinalevyt kahtia. Nosta taikina neliöt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Voitele neliöt munalla, ripottele päälle kauttaaltaan mantelirouhetta ja raesokeria. Laita jokaiselle neliölle viipaloitu persikan tai päärynänpuolikas ja kirsikka.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min kauniin värisiksi. Vaihtelua saat laittamalla hedelmäviipaleiden alle hieman paistonkestävää marmeladia, marsipaania tai sinihomejuustoa








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


JUNASUKKA



-------------------------------------------------------------------------




HAISUKKA






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

























------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------








-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                              VIRKATTU MATTO




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                              ELÄINHAHMO KISSA




                                                                         

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                 

                                                                        PERHONEN





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                  KANZASHI KUKKA





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                         
                                                 

Ohje sipulipussiin:             

Virkkaa 5kjs ja yhdistä renkaaksi ps:lla .

1. Krs: 2ks joka silmukkaan renkaassa, lopeta kerros 1ps kerroksen                                                                   ensimmäiseen silmukkaan .

2. Krs: * 8kjs , 1ks seuraavaan silmukkaan * toista 7 kertaa =( 8 lenkkiä ) . 
         
3.-11. Krs : 4ks ensimmäisen lenkin puoliväliin, tee 8 lenkkiä                                                                             ensimmäisen lenkkikerrosten väleihin.

12. Krs:   Virkkaa viimeinen kerros ks:lla, 8ks joka lenkkiin .

Puno tai virkkaa langoista nyöri pussin suuhun .
Halutessa voi suurentaa pussia lisäämällä alun ketjusilmukoita ja
lisäämällä 1.krs:n kiinteitäsilmukoita sekä 2.krs:n lenkkejä ja vielä                                                               kerroksien lukumäärää.
Voit myös lisätä pohjan pyörylän kokoa lisäämällä kerroksia . 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ohje lasinalusiin:

1.krs: tee lankalenkkiin 3 kjs ( = pylväs) ja 11 p , sulje kerros ps:lla kerroksen aloittavaan 3kjs:aan silmukkaan

2.krs: tee 4 kjs (= pylväs ja kjs:a). *Tee jokaiseen edellisen krs:n pylvääseen 1 p, tee 1 kjs*, toista *–* vielä 10 kertaa (= 12 pylvästä), sulje ps:lla alun 3. kjs:aan .

3.krs: tee 1 kjs ja 1 ks. *Tee edellisen krs:n kjs-ketjuihin 2 ks ja niiden välisiin pylväisiin 1 ks*, toista *–* vielä 11 kertaa , sulje ps:lla kerroksen aloittavaan silmukkaan.

4.krs: tee 1 kjs ja 1 ks. *Tee 3 kjs ja tee 1 ks alempana olevan pylvään kohdalle*, toista *–* vielä 11 kertaa, sulje ps:lla kierroksen aloittavaan silmukkaan.

5.krs: tee 1 kjs ja 1 ks. Tee 5 ks jokaiseen edellisen krs:n kjs-ketjuun.

6.krs: siirry ps:illa keskimmäiseen ks:aan edellisellä krs:lla tehdyistä 5 ks:sta.  Tee 1 kjs ja 1 ks. *Tee 5 kjs ja tee 1 ks edellisellä krs:lla tehdyn 5 ks:n keskimmäiseen ks:aan*, toista *–* vielä 11 kertaa, sulje ps:lla kerroksen aloittavaan silmukkaan .

7.krs: tee 1 kjs ja 1 ks. Tee 9 ks jokaiseen edellisen krs:n kjs-ketjuun, sulje ps:lla kerroksen aloittavaan silmukkaan ja vedä lanka silmukan läpi. Päättele langat .

Kierroksia jatkamalla saat isomman alusen ja vaihda langan väriä 2. 4. 6. kerroksella jos teet monivärisen alustan .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                               

                                                                 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...